Artemisnm
Image default
Shopping / Jewelry

Welke kleuren goud bestaan er en hoe worden ze geproduceerd?

 

Het is geen geheim dat goud millennia lang de wereld in vervoering heeft gebracht. Er zijn oorlogen uitgevochten, regeringen omvergeworpen….. De meeste mensen associëren geel en wit goud nog steeds met luxe, en hoewel deze twee gouden kleuren de standaard zijn voor de meeste sieraden, is er een hele regenboog van goudlegeringen die er zijn.

Hoe worden deze verschillende tinten goud geproduceerd?

Wat is “puur goud?”

Wanneer goud in de natuur wordt gevonden, is het 24 karaats of 100% goud. Vierentwintig karaats goud is extreem zacht en kneedbaar. Daarom wordt puur goud gemengd met andere edelmetalen zoals zilver of koper om een sterker product te produceren. Wat veel mensen niet herkennen is dat bijna al het goud dat wordt gebruikt voor de productie van sieraden een legering is.

Tweeëntwintig karaats goud is veel duurzamer dan puur goud, maar is niet de beste keuze voor juwelen met edelstenen, omdat het nog steeds gemakkelijk te buigen is. Met een gouden samenstelling van 75% wordt 18 krt goud het meest gebruikt in sieraden die elke dag worden gedragen. 18krt ringen, -kettingen, -oorringen en -armbanden zijn bestand tegen normale slijtage zonder schade. Terwijl 18 karaat goud een iets andere goudtint is – met minder diepe gouden glans – is het een meer betaalbare optie dan 22 karaat en vereist minder regelmatig onderhoud.

Welke gouden kleuren worden gebruikt voor sieraden?

Hoewel gekleurd goud niet ‘puur goud’ is vanwege de verschillende combinaties van legeringen, betekent dit niet dat het minder mooi of intrigerend is.

Wit goud

Wit goud is een door de mens gemaakt edelmetaal dat qua kleur veel weg heeft van platina. Ongeveer 3x minder duur dan platina geeft wit goud nog steeds een verbluffend effect, vooral in combinatie met kleurloze diamanten. Aanvankelijk was wit goud een mengsel van palladium en geel goud. Tegenwoordig wordt het meestal gemaakt door geel goud te combineren met legeringen zoals zink, koper en een platinaverbinding (in plaats van nikkel). Rhodium plating wordt meestal toegevoegd om elk spoor van geel goud te verwijderen dat nog steeds doorschijnt. Deze beplating moet misschien om de paar jaar vervangen worden, hoewel het een betaalbare oplossing is voor een betaalbaar metaal.

Rose goud

Rose goud prijzen zijn vergelijkbaar met die van geel en wit goud, maar zijn een meer unieke optie voor de moderne sieraden drager. In het afgelopen decennium is de populariteit van rose goud (ook wel roze of blozen goud genoemd ) enorm toegenomen. Deze legering wordt gevormd wanneer koper en zilver worden gemengd met goud.

Hoe meer koper aan de mix wordt toegevoegd, hoe dieper en roder een tint zal zijn. Voor een 18 krt rose goud, kunt u de volgende ratio verwachten: 75% goud, 22,25% koper en 2,75% zilver. Op zoek naar een lichtere roze tint? Een 18 karaat roze goud wordt vaak gecombineerd in de volgende verhoudingen: 75% goud, 20% koper en 5% zilver.

 

Groen goud

Voor het eerst gemaakt bijna drie millennia geleden, is groen goud gemaakt door het toevoegen van zilver aan goud, zonder een koperlegering. De zachte maar duurzame samenstelling maakt ingewikkeld metaalwerk voor juweliers eenvoudiger. Hoewel niet bepaald een smaragdgroen of bosgroen, houden mensen van de subtiele groenachtig gele tint. Groen goud fijne sieraad schittert echt wanneer het gecombineerd wordt met verscheidenheid aan andere gouden kleuren. Zoek voor het hoogste kaliber groen goud naar een gebalanceerde mix van 18 karaat groen goud, samengesteld uit 75% geel goud en 25% zilver. Als u een verlovingsring ontwerpt of koopt, kan er platina of zink worden toegevoegd om de legering te versterken. 

Ongeacht de kleur, kies ethisch goud

Goudwinning is een schadelijk proces dat plaatselijke economieën en ecosystemen schade berokkent. Gelukkig hebben de moderne sieraden dragers het gebruik van duurzaam gerecycled goud ontdekt. 

Bij Jaume Labro nemen ze gezuiverd, bestaand goud, re-legeren het en gebruiken het in al hun creaties. Er is geen milieuschade wat in een nog betekenisvoller sieraad stuk resulteert. 

Mokume Gane legt de schoonheid van gekleurd goud vast

Het proces van de Mokume Gane-techniek combineert lagen van verschillende kostbare metalen in een one-of-a-kind patroon. Tri-coloured gouden sieraden zoals deze Mokume Gane verlovingsring is een effectieve manier om kunstig meerdere metalen te combineren in iets unieks van jou. We houden van de manier waarop meerdere goudkleuren elkaar uitspelen.